Wednesday, April 15, 2009
PURI PURI PURI :-)
loVE IT SO MUCH!
i bet some wouldn hav any ideaah bout thiz amazing lite superb
bread..It is had for b'fast, snack or light meal ,,, beat it day or nite akakaka
A puri or poori is a South Asian unleavened bread prepared in India.
Served with a large number of vegetarian delicacies like dal, shukto and other curries or
else sambal tumis also will do dude!
u guyz better try ... so sedaap!!! spashly for thoze on diet ..ekekeke...
here u go for those yg nk try sendiri...
Bahan-bahan ( 8 keping )
125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum (1 cawan rata)
1 sk garam
50 ml air hangat (10 sb)
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
Siap untuk disajikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
yg gambor tuh ko yg buat ke nyahhh....tgk tray tu mcm kat kedai mamak bawah opis ko jek....huuuuuuuuu...lariiiiiiiiiiiii.....
mmg la ni kat kedai mamak loong... mana gee reti buatnyee..makan okeh arr.. ekekeke tapi gee dpt resepi ni dari internet..tu yg tepek sini... long try arrr long...
Post a Comment